2012. január 31., kedd

Egy kis könyvajánló!

Egyre gyorsabban változó világunkban egyre gyakrabban kerülhetünk olyan helyzetekbe, amelyekben a korábban bevált módszerekkel nem tudunk elég sikeresek lenni. Ilyenkor válik fontossá, hogy képesek vagyunk-e átértékelni eddigi reagálásaink módját, logikáját, tudunk-e a régi beidegződéseket meghaladó válaszokat adni az új kihívásokra. Tim Harford számos olyan izgalmas, megtörtént eseményt tár elénk "Az alkalmazkodás logikája avagy Miért kezdődik a siker mindig kudarccal" c. könyvében, amelyben kudarcot vallott a korábbi sikerekre épített rutinunk, mert nem voltunk elég nyitottak az új kihívásokra é
s nem voltunk elég rugalmasak az új megoldásokban. A szerző meggyőző erővel mutatja be, hogy a
z amerikai katonai hadműveletek irányításának kudarcaiban éppúgy, mint a szegénység leküzdéséért tett hiábavaló erőfeszítésekben, az atomerőművek és olajfúrótornyok működési zavarainak elhárításában, legújabban pedig a nemzetközi pénzügyi válságok kezelhetetlenségében hasonlóak voltak a problémák forrásai: a váratlan helyzethez történő rugalmas alkalmazkodással szembeni idegenkedés. Az alkalmazkodás logikája segít, hogy megértsük, miért nélkülözhetetlen ma már a sikerhez a kreatív alkalmazkodás, és mit kell tennünk ahhoz, hogy ezt minél jobban elsajátítsuk.
Vakmerőnek tűnhet a kijelentés: ha többször hallgatunk megérzéseinkre, sikeresebbek és boldogabbak lehetünk. Dr. Weisinger: Zseniális ösztöneink c. könyve szerint hat természet adta ösztönünk kiállta az idők próbáját, ezek segítették őseinket, és ezektől függ unokáink jövője is. A modernizációval azonban egyre jobban elnyomtuk magunkban megérzéseinket, mondván, csakis a racionalitás számít, s közben ostobán érzéketlenné váltunk legfontosabb emberi sajátosságaink iránt. De hogyan állíthatjuk újra boldogulásunk és sikereink szolgálatába a sokszor elfojtott ösztöneinket? A szerző saját pszichológiai kísérleteire és tanácsadói tapasztalataira építve, meggyőző példákon keresztül mutatja be, hogyan
válhatunk sikeresebbé, boldogabbá, egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá, ha újra hallgatni kezdünk zseniális ösztöneinkre.
„A sikeres emberek titka, hogy ha kemény erőfeszítésre van szükség, tovább tudnak menni, de az értelmetlen küzdelmet képesek feladni. Honnan ismered fel, hogy zsákutcában vagy holtponton van-e az életed? Honnan tudod, hogy ki kell-e szállnod vagy tovább kell menned?” A helyzeted helyes megítéléséhez ad ötleteket a marketing guru Seith Godin: A holtponton ne add fel! Ha sikeres akarsz lenni c. könyve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése